De läser på lärcenter

Publicerad 2021-06-07

Hanna och Ida började plugga utan att behöva flytta

Ida och Hanna har valt att plugga på lärcentra vilket innebär att de kan läsa på universitet utan att behöva flytta. De läser grundlärarprogrammet på Karlstads universitet via lärcentra i Nyköping.

Hanna och Ida sitter i en stentrappa

Hanna och Ida utanför Campus Nyköping. Foto: Klarabilden

Innan Coronapandemin hade de digitala föreläsningar på Campus Nyköping cirka en gång i veckan. De skriver även tentor i Nyköping och kan låna grupprum, med mera. Två till tre gånger per termin åker de till Karlstad för att göra praktiska uppgifter.

 – Jag började faktiskt att plugga på en annan skola som jag åkte till med tåg men det här passar mig bättre. Jag slipper långa resor och tycker även att man får bättre kontakt med läraren på distans, jämfört med att sitta i en stor föreläsningssal med många studenter, säger Ida.

 Hanna valde att läsa på lärcentra eftersom det kändes tryggt att kunna testa utbildningen utan att behöva flytta till en ny stad. Hon uppskattar även att hon har en klass i Nyköping som kan jobba tillsammans och hjälpas åt. Men det gäller att man har lite disciplin.

 – Båda vi är väldigt duktiga på att ha rutiner. Vi sätter klockan och går upp. Vi försöker starta vid nio och stänger ner datorn vid fyra, berättar Hanna.

 Men utbildningen ger även stora möjligheter att planera sin tid själv. En del föreläsningar är inspelade så man kan väja själv när man vill se dem. Därför finns det goda möjligheter att kombinera studierna med småbarn eller jobb.

 I Sörmland finns det lärcentra i Katrineholm, Vingåker och Nyköping. Genom att samarbeta med universitet, högskolor och yrkeshögskolor (YH) kan de erbjuda några av deras utbildningar.

 

Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun