Installationselektriker, distans

En installationselektriker har ett spännande arbete. På nybyggen lägger du ut rör som gjuts in i betongkonstruktionen, monterar in elcentraler där elströmmen ska tas emot och sätter upp kabelstegar och drar kablar.

  • ikon studieort
  • ikon studielängd
    Längd: 75 veckor
  • ikon studietakt
    Studietakt: 100%
  • ikon start för kurs
    Start: Januari 2025, Februari 2025, Mars 2025, April 2025, Maj 2025

Senare under byggtiden drar du ledningar i rören, sätter upp strömbrytare och vägguttag och monterar upp belysning. En installationselektriker drar också fram ström till fläktar, värmeanläggningar och belysning och ansluter kylskåp och spisar.
 
Om du arbetar med ombyggnad ingår också att ta bort gamla ledningar, till din hjälp i arbetet har du ritningar och scheman.
 
För att uppnå möjlighet till certifiering enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) behöver en lärlingsperiod göras efter avslutad utbildning. Den som genomgått yrkespaketet måste själv söka anställning som lärling, vilket inte har med själva utbildningen att göra. Läs mer på ecy.com

Utbildningen är på 1,5 år utan uppehåll för tex sommar- eller jullov.
Studierna är på distans med obligatorisk närvaro vid totalt 5 labbveckor på vår skola, i Solna. Dessa är utspridda under studieperioden första året. Du läser kurserna på distans i vår lärplattform och i kurslitteratur. Några kurser avslutas med en labbvecka och andra avslutas med skriftligt slutprov som du bokar själv med läraren. I utbildningen ingår 15% APL.

När du är antagen får du en individuell studieplan där du ser hur kurserna är inplanerade, vilka veckor du ska vara på skolan samt när APL är inplanerad. Under hela utbildningen har du möjlighet till kontakt med lärare via lärplattformen för support och stöd.  

Har du redan betyg i någon eller några av kurserna tas de bort från din utbildning.

Du behöver en dator med internetuppkoppling och Windows-program. En e-postadress du använder och svarar på, samt ett telefonnummer där vi kan nå dig. Kostnad för kurslitteratur samt eventuella arbetskläder/verktyg står du själv för. Kostnad för resor och boende vid labb eller APL.

 

 

Förkunskapskrav

 

Förkunskapskrav är godkänd grundskola. Rekommenderade förkunskaper är även Matematik, Svenska och Engelska från gymnasiets första kurs. Gymnasiekurserna är ett krav från ECY, Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, om du vill ansöka om ECY-certifikat efter utbildning, vilket rekommenderas. De kräver även ett Komvuxarbete inom installationsel. 

 

Ämnes-/kursplan

EEXADR

Anmälningskod

EL-INS-DI

Skolform

Gymnasial utbildning

Är du intresserad av utbildningen?

Här kan du göra en intressaanmälan till utbildning som inte är öppen för ansökan just nu.

Mer information om utbildningen
Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun