Branschvalidering
Branschvalidering är ett verktyg när du har tidigare erfarenheter inom ett arbetsområde eller en yrkesroll och vill förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden genom ett yrkesbevis. Vanligast är att valideringen sker via arbetsgivare eller Arbetsförmedlingen. Företag kan använda branschvalidering internt för att kartlägga kompetensen hos sina anställda och effektivisera arbetsplatsens kompetensförsörjning.
En branschmodell beskriver hur valideringen går till. Branscherna har tagit fram valideringsmodeller med yrkesbevis som gäller för hela landet.
Du kan söka jobb och bli anställd även utan intyg och betyg, det är upp till varje arbetsgivare.
Valideringsmodeller
Myndigheten för Yrkeshögskolan har tagit fram en Branschvalideringskarta. I den kan man se vilka branscher som har en aktiv valideringsmodell och vart i Sverige de finns bland annat.
Läs mer här: Branschvalideringskartan
Exempel på yrken som har utarbetade valideringsmodeller: elektriker, städ- och service, vvs, bygg, fastighetsskötare, hjullastare, kock, industri svets och CNC, fordonsbranschen, inom hotell, textiltekniker, väg- och anläggningsarbetare och många fler.
Validering via Arbetsförmedlingen
Dina yrkeskunskaper bedöms genom praktiska och teoretiska prov. Efter bedömningen får du ett intyg eller betyg som gör att dina kunskaper blir formellt erkända på den svenska arbetsmarknaden. Du kan också få rekommendationer om vad du kan behöva komplettera dina kompetenser med. Det kan innebära att du snabbare kan söka vidare till studier eller jobb. En validering kan ta allt ifrån några dagar upp till några veckor.
Läs mer här: Validering - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
Kostnad
Om du är anställd brukar din arbetsgivare stå för kostnaden. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen bekostas valideringen av dem, om du tillhör målgruppen. I annat fall får du själv bekosta valideringsprocessen.