Validering inom utbildning
Validering ser olika ut inom olika utbildningsformer, vilket gör att det blir ett flexibelt upplägg i studier eller i ansökan till kommande studier.
Vuxenutbildningen
Den som överväger att börja studera eller genomgå prövning inom komvux har rätt till en inledande kartläggning av sitt kunnande. Den som är elev inom komvux kan under vissa förutsättningar få sitt kunnande erkänt genom validering. Den strukturerade valideringsprocessen innehåller följande två steg:
- en fördjupad kartläggning av elevens kunnande
- en bedömning av elevens kunnande.
Här hittar du fler svar på vanliga frågor om reglerna kring validering och inledande kartläggning.
Läs mer på Skolverkets hemsida här: Validering och kartläggning inom komvux - Skolverket
Folkhögskola
När du ansöker till Allmän kurs på Folkhögskolan kommer din lärare att ha ett validerande förhållningssätt och bedöma hur lång tid du behöver läsa Allmän kurs för att nå dina mål. Det kan betyda att du kan tillgodoräkna dig terminer utifrån tidigare studier eller arbete.
Läs mer om Allmän kurs: Frågor och svar om folkhögskola (folkhogskola.nu)
Läs mer om vanliga svar och frågor: Frågor och svar om folkhögskola (folkhogskola.nu)
Yrkeshögskolan
Vid antagning till YH
När du söker till en Yrkeshögskola utbildning så kan du alltid åberopa urvalsgrupp fyra som innebär att du genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Kontakta alltid skolan för att få reda på vad du behöver göra för att ingå i den här urvalsgruppen.
YH-flex
YH-flex är till för dig som redan har förvärvade yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning som du vill söka.
Länk: YH-flex - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)
Universitet/högskola
Bedömning av tidigare studier
Har du en utländsk utbildning och ska söka jobb eller utbildning i Sverige? I vår bedömningstjänst får du direkt veta vad din utbildning motsvarar här. Du kan även ansöka om ett utlåtande där vi gör en bedömning av dina utbildningsdokument. Du behöver inte vänta på ett utlåtande för att anmäla dig till högskolan - då görs bedömningen av ditt utländska gymnasiebetyg i antagningsprocessen.
Läs mer här: Bedömning av utländsk utbildning - Universitets- och högskolerådet (UHR)
Reell kompetenskvot
Du som hoppat av gymnasiet eller aldrig började, men kanske jobbat och gått någon annan utbildning som inte i sig ger behörighet till högskolestudier, har ändå möjlighet att söka till högskolan. Du kan då ansöka om prövning. Du ska ladda upp en särskild blankett och de betyg och intyg du vill att högskolan ska gå igenom. Samt gjort högskoleprovet.
Läs mer här: En annan väg (antagning.se)
Språktest
Behörighet i engelska och svenska
Du som har en utländsk gymnasieutbildning behöver den svenska gymnasiekursen Engelska 6 och Svenska 3 med lägst betyget E för att uppfylla grundläggande behörighet. Det finns också andra sätt att bli behörig. Du kan göra TOEFL eller IELTS för engelska och TISUS för svenska.
Läs mer om TOEFL och IELTS: Behörighet i engelska (antagning.se)
Läs mer om för TISUS: Behörighet i svenska (antagning.se)
Alternativt urval
Varje universitet eller högskola kan fördela upp till en tredjedel av platserna till en utbildning utifrån kriterier som de själva beslutat om. Högst 1/3 av platserna går till alternativt urval.
Kompletterande utbildning för utländska akademiker
Du som har en högskoleexamen från ett annat land kan komplettera din utbildning i Sverige. Det ger dig utökad kunskap för att jobba inom ditt yrke i Sverige.
Läs mer här: Komplettera utländsk utbildning (studera.nu)
Lärarutbildningar
Det finns olika snabbspår att utbilda sig till om man är intresserad av läraryrket. Beroende på din tidigare erfarenhet och utbildning från Sverige eller ett annat land.
Läs mer här: Lärarutbildningsguiden – Hitta den lärarutbildning som passar dig bäst (studera.nu)