Larm- och säkerhetselektriker

Är du intresserad av teknik? Då kan detta yrke vara något för dig.

 • ikon studieort
  Studieort:
 • ikon studielängd
  Längd: 35 veckor
 • ikon studietakt
  Studietakt: 100%
 • ikon start för kurs
  Start: Oktober 2024

Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installera till exempel brandlarm, inbrottslarm, kameraövervakning, passersystem.

Du jobbar både med trådbunden och med trådlös kommunikation. I arbetet ingår det mesta från planering till montering, programmering och driftsättning samt att göra en teknisk beskrivning av installationer.

En stor del av arbetet handlar om att integrera olika säkerhetssystem. Brandlarm, passagesystem och inbrottslarm är ofta kopplade till samma system. På så sätt skapas en gemensam central för styrning och övervakning av säkerheten. Larm- och säkerhetstekniker jobbar även med att nätverksansluta larm, vilket innebär att man ansluter larmet till kundens nätverk och IT-system.

Larm- och säkerhetsteknikerna sköter service och reparation av larmsystem och säkerhetsanläggningar. Vid en reparation är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att kommunicera med kunder, göra felsökningar och mätningar. När felet är hittat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provkörs.

Larm- och säkerhetstekniker åker ofta ut till kunderna i en servicebil. Det innebär att mycket tid tillbringas i bilen. Jour och beredskap efter arbetstid kan förekomma

Känner du igen dig? Då är det här utbildningen för dig!

Utbildningsanordnare är Astar genom Vuxenutbildningen i Flen.

Är du intresserad av utbildningen?

Här kan du göra en intressaanmälan till utbildning som inte är öppen för ansökan just nu.

Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun