Abdul pluggar med lön

Abdul

Abdul, 53 år, har en lång och gedigen erfarenhet som snickare i Syrien, där han framgångsrikt drev sin egen snickerifabrik i över två decennier. Hans fabrik var välkänd i trakten för sina högkvalitativa träarbeten och unika designlösningar. Men när kriget bröt ut tvingades han lämna allt bakom sig och fly till Sverige i hopp om en bättre framtid för sig och sin familj.

Nu, i sitt nya hemland, står Abdul inför nya utmaningar. Byggteknikerna i Sverige skiljer sig avsevärt från de han är van vid. För att kunna säkra en anställning behöver han därför komplettera sina kunskaper och samla lärlingstimmar under en arbetsgivare med kollektivavtal, vilket är ett krav för att dessa timmar ska räknas mot hans yrkesbevis.

”Det är som att lära sig snickra på nytt,” reflekterar Abdul. Han har fått möjligheten att gå en yrkesutbildning som lärling, vilket innebär praktiskt arbete snarare än traditionell skolgång. Detta känns mer som ett jobb än som en utbildning, och han får dessutom lärlingslön för sitt arbete.

Under arbetsdagarna känner Abdul en djup tillfredsställelse. Varje hammarslag och varje sågning symboliserar inte bara fysiskt arbete, utan också hans beslutsamhet att bygga en stabil framtid i sitt nya hemland. Han ser fram emot dagen då han kan använda sina nya kunskaper i en fast anställning.

Medan han arbetar, tänker Abdul ofta på sin resa. ”Jag bygger min framtid med varje arbetsdag,” säger han för sig själv, medveten om att varje dag på bygget för honom närmare hans mål. Abdul är nu på god väg att bli fullt kvalificerad för arbetsmarknaden och ser optimistiskt på sin framtid.

Abdul är snart redo för ett riktigt jobb. Är du?

Gå till yrkesutbildningarna!

Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun