Ny utbildning ledde till sommarjobb

                                      

 

 Patrice Andersson

 

 

Patrice Andersson går en pilotutbildning till underhållsmekaniker på Campus Oxelösund. Nu har hon fått sommarjobb på SSAB. Underhållsutbildningen har kommit till på efterfrågan från SSAB och är skräddarsydd för att nå målet – ett jobb i branschen. I september startar en ny utbildning med sista ansökningsdag den 12 augusti.

Förutom SSAB har flera andra arbetsgivare i Oxelösund och Nyköping, som bland andra Oxelösunds hamn AB och Proplate, tillkommit och deltar också i samarbetet. Vissa av kursmålen genomförs ute på företagen under den tolv veckor långa praktiken. Grundutbildningen, som är 51 veckor på heltid varvar teori och praktik.

- Vi har även två provveckor med praktik i början av utbildningen för att eleverna, men även företagen, ska kunna känna efter om det rätt yrke för eleven, berättar Erik Hasselstrand, yrkeslärare på Campus Oxelösund. Målet med utbildningen är att få jobb och majoriteten av eleverna som går nu har efter praktiken fått sommarjobb som förhoppningsvis kan leda vidare till fast jobb.

- Vi skräddarsyr utbildningar utifrån branschens behov. När man gått grundutbildningen kan man välja specifik inriktning mot underhåll eller att bli svetsare. Under processens gång har det vuxit fram att branschen är så unik och nischad att vi håller på och jobbar fram ett tredje alternativ med en lärlingsdel där eleven fortsätter utbildningen ute på företaget. Det är ju ändå där man lär sig allra bäst, menar Erik.

- Vi tror mycket på utbildningen och samarbetet med Campus Oxelösund. Utbildningens inriktning ligger i linje med de kompetensbehov vi har, säger Åsa Larsson, avsnittschef på centrala verkstaden på SSAB i Oxelösund.

- Jag har länge försökt få sommarjobb på SSAB och tänkte att den här utbildningen kan förbättra mina chanser. Just nu har jag praktik på SSAB:s centrala verkstad och i juni påbörjar jag mitt sommarjobb där, berättar Patrice Andersson, elev på utbildningen. Mina förväntningar har verkligen överträffats!

- Vi har redan 17 sökande till underhållsutbildningen inför kursstarten i höst och vi anpassar antalet platser efter behov. Utbildningen drar i gång den 2 september och sista ansökningsdag är den 12 augusti, berättar Erik. Utbildningen vänder sig främst till dem som står långt ifrån arbetsmarknaden och det krävs inga speciella förkunskaper för att komma in.

- Jag skulle verkligen rekommendera andra att söka den här utbildningen. Den öppnar många dörrar och chanser att få jobb. Det bästa är nog praktiken, jag trivs jättebra på min praktikplats. Jag skulle även rekommendera fler tjejer att söka. Vi behövs därute och företagen vill gärna ha in fler tjejer för de märker att vi är duktiga, avslutar Patrice.

 

Här kan du läsa mer om utbildning

Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun