Från motgång till möjlighet

Läs om Käthie Sieraus resa från arbetslöshet till att bli en viktig del av vården som undersköterska. Trots hinder och utmaningar har Käthie kämpat sig igenom studier och övervunnit svårigheter med stöd från Vuxenutbildningen i Eskilstuna. Läs om hennes beslutsamhet och positiva inställning som har gjort henne till en förebild för andra vuxna som siktar mot nya karriärmöjligheter.

Hur ser din bakgrund ut gällande arbete och utbildning?
- Jag har tidigare jobbat som verksamhetsansvarig för en verksamhet som hette TÅ. Verksamheten arbetade med totalt återbruk där vi tog emot deltagare från Arbetsförmedlingen, etableringen och långtidsarbetslösa. Det senaste jobbet jag hade var inom folkbildningen. Där jobbade jag med ett uppdrag från regeringen och folkbildningsrådet med att motivera utrikesfödda kvinnor att lära sig svenska och samhälle i ett samarbete med Flens kommun.

Vad var det som motiverade dig till att börja studera?
- Under pandemin blev jag arbetslös men kände mig ganska trygg i att jag var med i både facket och a-kassan. Men på grund av att arbetsgivarintyg och anställningsavtal var felaktiga enligt a-kassan, blev jag avstäng och återbetalningsskyldig till a-kassan. Det gjorde att tanken på att börja studera var en möjlighet för mig att använda min tid och att vidareutvecklas.

Varför valde du att studera till undersköterska?
- Jag såg hur vårdpersonal slet hårt under pandemin och min fråga till mig själv var:
hur jag skulle kunna göra en insats inom vården under min arbetslöshet?
Min handläggare på Arbetsförmedlingen tipsade om den nya undersköterskautbildningen som leder till skyddad yrkestitel. Och så fick det bli!

Hur har det varit att studera i vuxen ålder?
- Det är skitjobbigt men roligt och spännande! Jag har alltid fått höra, i skolan, att jag var trög eftersom jag hade svårt för att läsa och memorera. Men med det fantastiska stödet som Eskilstuna kommun erbjuder så fick jag chansen att gå hos Läs- och skrivcenter som har varit toppen! Jag har fått peppning, stöttning och jag har fått lusten att lära och läsa. Många tårar har runnit men tack och lov att kommunen har denna avdelning som ger så mycket positivt till oss som är svaga i att läsa och skriva.

Fanns det någon stöttning du kunde få under din studietid?
- Ja, Läs- och skrivcenter på Komvux. Det har givit så mycket, när man så gott som givit upp så har jag fått stöttning, peppning, stöd i läsandet och skrivandet. Hur många gånger frågade man inte sig själv att det måste vara något fel i huvudet när man läser och läser och det inte fastnar? Men tack till er på Läs- och skrivcenter har jag lyckats.

Hur ser det ut med jobbmöjligheter som undersköterska?
- Det är svårt att svara på. Hittills tycks det vara knackigt att komma in på arbetsmarknaden. Men jag hoppar in och jobbar som tim. vikarie inom vården.

Jobbar du som undersköterska?
- Just nu jobbar jag på Regionen som timvikarie och det är jättekul! Man lär sig otroligt mycket. Det är synd att lönen inte är så bra. Men för mig är det viktigt att göra en insats för människan och att kunna jobba ihop till en pension.

Skulle du kunna rekommendera andra att läsa till undersköterska?
- Definitivt! Du ska inte tveka att börja läsa på grund av att du har läs- och skrivsvårigheter och du ska inte se åldern som ett hinder. Det är viktigt att du inte sätter för höga krav på dig själv. Det viktigaste är att man förstår och att man är övertygad över att man till sist kommer göra en bra insats och bra jobb. Jag jagade inte betyg, fick jag ett A så var det en bonus. Som sagt, huvudsaken att man förstår.

Käthie Sierau

 

Vill du läsa mer om undersöterskeyrket?

Undersköterska inom vårdavdelning och mottagning 
Undersköterska inom hemtjänst och äldreomsorg

Bor du i Eskilstuna och vill komma i kontakt med Läs- och skrivcenter?
Läs- och skrivcenter Eskilstuna

Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun